1. Eén van beiden neemt de woning over
Om te weten of je de woning kunt overnemen, moet je een aantal zaken nagaan. Een bank of hypotheekadviseur kan je pas zekerheid geven als de echtscheiding is afgerond. Dan zien zij welke verplichtingen jullie naar elkaar en naar derden toe hebben. Het gaat dan om bijvoorbeeld de partneralimentatie, eventuele schulden die terugbetaald moeten worden, of hoe jullie het pensioen verdelen.
Tegelijkertijd doen we een aanname rondom de woonlasten bij het maken van de alimentatieberekening. Deze aanname is belangrijk zodat jullie met de uitkomst van die alimentatieberekening weer naar de adviseur toe kunnen. Aan de hand van deze berekening, je werkgeversverklaring en de taxatie van de woning, kan de adviseur inschatten of de overname haalbaar, onmogelijk of daar tussenin zit.
Vaak is een eerste gesprek met een hypotheekadviseur of bij een bank gratis en vrijblijvend. We adviseren je daarom om niet te vroeg op gesprek te gaan. Zonder alle nodige gegevens kan namelijk niet alles uit het gesprek halen. Jullie mediator kan aangeven wanneer het verstandig is om te gaan.
De mediator gaat soms mee naar dit gesprek, of bereidt het gesprek met een adviseur met jullie voor. Soms is er vanuit de mediator, op jullie verzoek en met jullie toestemming, direct contact met een adviseur bij vragen.
Ook als blijkt dat één van beiden de woning over kan nemen, is er vaak nog contact hierover met de mediator. Het luistert vrij nauw om dit goed te beschrijven in het convenant.
2. De woning wordt verkocht
Als geen van beiden de woning over kan nemen, dan kan de woning worden verkocht. Jullie maken afspraken over hoe deze verkoop er uit zal zien: per wanneer, hoe de makelaar wordt geselecteerd, wat de vraagprijs zal zijn en welke prijs voor jullie acceptabel is. Ook wordt vastgelegd hoe om te gaan met de over- of onderwaarde.
3. De woning blijft onverdeeld
Je ‘koopt’ als het ware tijd. Je blijft gezamenlijk nog voor bijvoorbeeld 2, 3 of 5 jaar eigenaar van de woning. Dat heeft voor- en nadelen. Deze mogelijke gevolgen worden uitvoerig met jullie besproken.
Als je huis momenteel onder water staat of als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen, kan het prettig zijn te wachten met de beslissing rondom het huis. Ook als het belangrijk is voor jullie om de kinderen nog een aantal jaren in de gezamenlijke woning te laten wonen, kan dat een argument zijn om te wachten.
“Laat jullie kinderen opgroeien in het ouderlijk huis.”
Een afweging hierbij is dat jullie beiden aansprakelijk blijven voor de gehele hypotheek. Een andere woning kopen zit er dan wellicht niet in. Bovendien is de hypotheekrente slechts voor beperkte tijd aftrekbaar voor de vertrekkende partner.
Ook moeten er goede afspraken gemaakt worden over wie de lasten van de woning betaalt, en hoe om te gaan met het onderhoud etc.
Bij ons geen wachtlijst: binnen een week met elkaar aan tafel.