Scheiden in 5 stappen

Duidelijk en helder mediationproces

Om het proces zo duidelijk en inzichtelijk voor jullie te maken, werken we bij Bmiddl.nl met ons 5 stappenplan. Door dit stappenplan aan te houden krijgen jullie overzicht en hebben jullie altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn en welke beslissingen jullie moeten maken. De 5 stappen uit ons stappenplan zijn:

 1. Een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 2. Zaken regelen
 3. Het belang van de kinderen
 4. Vastlegging
 5. Afronding

1. Een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek

De start van de mediation begint met een kennismakingsgesprek. Het liefst bij jullie thuis, maar dit kan eventueel ook op neutraal terrein. Met een mediator die bij jullie uit de buurt komt, kijken we samen of er vertrouwen is. Dit is belangrijk omdat jullie een intensieve en soms emotionele periode tegemoet gaan. Je moet op iemand kunnen vertrouwen en je er veilig bij voelen.

De mediator inventariseert samen met jullie wat de situatie is. Hij of zij neemt jullie mee in hoe de stappen in de mediation er uitzien, hoe lang het over het algemeen duurt en wat de uiteindelijke kosten zijn. Dit is een vast bedrag, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

2. Zaken regelen

Of je nu een eigen bedrijf hebt, in loondienst bent, een uitkering hebt of al met pensioen bent. In iedere situatie kan het zijn dat we alimentatie moeten berekenen. We bepalen samen de uitgangspunten en jullie mediator bespreekt uitvoerig de uitkomst van de berekeningen. Soms zijn meerdere berekeningen nodig. Jullie bepalen zelf wat redelijk is.

Vaak is de woning ook een grote zorg: kan een van beiden in de gezamenlijke woning blijven wonen of moet deze worden verkocht? Zijn er nog andere opties? En waar gaat de ander wonen? De mediator kent de opties en kan bijvoorbeeld behulpzaam zijn bij: het voorbereiden of voeren van de gesprekken met de hypotheekadviseur, of het aanvragen van urgentie voor een huurwoning.

We zijn onafhankelijk en werken samen met alle hypotheekadviseurs zodat jullie een keuze kunnen maken die bij jullie past. We zorgen ervoor dat jullie al in een vroeg stadium bij een hypotheekadviseur aan tafel kunnen, zodat er snel duidelijkheid komt over de situatie.

Ook alle andere zaken worden besproken: inboedel, verzekeringen, polissen, bankrekeningen, auto’s, schulden, eigen bedrijf en de opties die er zijn om het pensioen met elkaar te regelen. Wij zorgen ervoor dat jullie goed geïnformeerd worden over de mogelijke gevolgen voor nu en in de toekomst. Zodat jullie weloverwogen keuzes kunnen maken.

3. Het belang van de kinderen

Als jullie kinderen hebben, zit daar vaak de grootste zorg. Daar gaat dan ook de eerste aandacht naar uit. In een ouderschapsplan leggen we alles vast: het bevat zoveel meer dan alleen de zorgverdeling! Het gaat over het halen en brengen, hoe jullie de vakanties en feestdagen verdelen, wat te doen op verjaardagen. Naast de inhoudelijke zorg hebben jullie ook de financiële zorg over jullie kinderen, dus rekenen we uit wie hier voor welk deel aan bijdraagt.

Tot slot gaat het over communicatie: over welke onderwerpen gaan jullie overleggen? Zo leg je alles zo concreet mogelijk vast. Als het in de praktijk goed gaat, hoef je er nooit meer naar om te kijken. En als het communiceren even niet meer zo fijn gaat, kun je het te allen tijde weer oppakken. Zo zorgen jullie voor een goede basis voor nu en in de toekomst. De mediator kan ook een gesprek voeren met jullie kinderen, zodat zij zich ook gehoord en gezien voelen.

Onze dienstverlening

Bij Bmiddl.nl hebben jullie keuze uit een pakket aan diensten volledig toegespitst op jullie situatie. Op die manier betalen jullie nooit teveel voor dingen die niet relevant voor jullie zijn. Graag bespreek ik met jullie welk pakket het beste bij jullie past.

Basis

Voor klanten waarbij er sprake is van bijvoorbeeld: een huurwoning; meerderjarige kinderen; geen kinderen; alleen een ouderschapsplan maken of laten herzien; beëindiging van de samenleving; enkele gesprekken na de scheiding, om de communicatie te verbeteren.

Inclusief:

 • Gemiddeld 2 tot 3 gesprekken
 • Alleen partneralimentatie berekenen
 • Alleen kinderalimentatie berekenen
 • Vaststellingsovereenkomst / convenant
 • Aanpassingen op het ouderschapsplan
 • Juridische afhandeling
 • Aanvraag subsidie voor rechtsbijstand
 • De mogelijkheid voor een uurtarief
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Standaard

Voor klanten waarbij er sprake is van bijvoorbeeld: een koopwoning; zorgverdeling voor de kinderen; huwelijkse voorwaarden; ZZP’ers.

Inclusief:

 • Gemiddeld 4 tot 5 gesprekken
 • Berekeningen kinder- en partneralimentatie
 • Bruto-netto berekeningen, inclusief mogelijke toeslagen
 • Ouderschapsplan
 • Gesprek met kinderen mogelijk
 • Convenant of vaststellingsovereenkomst
 • Voorbereiden of begeleiding gesprekken onafhankelijke hypotheekadviseur
 • Invullen pensioenformulieren
 • Juridische afhandeling
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Plus

Voor klanten waarbij er sprake is van bijvoorbeeld: complexe huwelijkse voorwaarden; een B.V. of holding structuur; meerdere woningen; vermogen; samengesteld gezin.

Inclusief:

 • Het aantal gesprekken wordt met jullie onderling afgestemd
 • Berekeningen kinder- en partneralimentatie
 • Bruto-netto berekeningen, inclusief mogelijke toeslagen
 • Vermogensopstelling
 • Ouderschapsplan
 • Gesprek met kinderen mogelijk
 • Convenant of vaststellingsovereenkomst
 • Voorbereiden of begeleiding gesprekken onafhankelijke hypotheekadviseur
 • Voorbereiden of begeleiding gesprekken met de accountant of financieel adviseur
 • Invullen pensioenformulieren
 • Juridische afhandeling
Vraag een kennismakingsgesprek aan

4. Vastlegging

Pas wanneer alles duidelijk is en jullie beslissingen hebben genomen waar jullie achter staan, leggen we alles vast. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan dienen we het convenant en, daar waar sprake is van kinderen, het ouderschapsplan bij de Rechtbank in. Onze vaste advocaat regelt de volledige juridische afhandeling tot aan de inschrijving van de beschikking in de gemeentelijke basisadministratie toe.

Ben je samenwonend? Dan wordt er een ontbindingsovereenkomst gemaakt en eventueel ook een ouderschapsplan. De indiening ervan is echter niet noodzakelijk. Op deze manier ontzorgen we jullie gedurende het volledige proces.

5. Afronding

Vaak vindt er een eindgesprek plaats om de mediation af te ronden. We bespreken met jullie hoe het nu verder gaat nadat jullie hebben getekend. Jullie ontvangen van ons een overzicht met welke zaken er nog geregeld moeten worden na de scheiding en we vullen, indien er afspraken zijn gemaakt over verdeling van pensioen, de pensioenformulieren voor jullie in. Zo vergeten jullie niets en zijn jullie volledig ontzorgd!

Vanaf dat moment mogen jullie natuurlijk altijd terugkomen met vragen of in het geval er toch een geschil ontstaat. Soms spreek je met je partner af dat er in bepaalde gevallen een herberekening gemaakt zal worden. Ook daarvoor kan je naderhand bij je mediator terecht.

Op deze manier heb je samen de basis gelegd voor oplossingen die niet alleen op de korte maar ook voor de lange termijn goed werken.

Contact