Boosheid en agressie tijdens mediationgesprekken in tijden van corona

Boosheid en agressie tijdens mediationgesprekken in tijden van corona

3 februari 2021

Onze mediator bespreekt boosheid en agressie die in deze tijden van corona tijdens mediation boven kunnen komen.

Om 19:00 uur heb ik afgesproken op het mij opgegeven adres. De vrouw is aanwezig en zet thee. De man komt met het jongste dochtertje van 2 jaar oud bij zijn ouders vandaan, waar ze hebben meegegeten.

Ik merk bij binnenkomst meteen een gespannen sfeer en richting het dochtertje wordt kortaf gereageerd bij alles wat ze doet. We zitten vanwege corona een stuk bij elkaar vandaan aan hun grote gezinstafel van 8 personen. Ik vraag aan de ouders of zij willen dat het meisje bij het kennismakingsgesprek “aanwezig” is. Ze zit voor de tv op de achtergrond, maar toch. Voor beide ouders is het geen probleem wordt aangegeven.

Al bij de eerste vraag, een kennismakingsvraag, schiet de vlam in de pan en het houdt niet meer op. Verwijten over en weer, dreigementen, woede en huilen, alles komt voorbij. Ik vraag duidelijk of het mogelijk is dat het meisje naar bed wordt gebracht. Tussen de woede en verwijten door en goed geluisterd te hebben, begrijp ik dat ze hier al te veel van heeft mee gekregen. Het meisje zwaait naar mij als ze naar boven gaat en ik zwaai uitbundig terug. Ze kijkt blij terug, boven hoor ik haar huilen.

Zodra de vrouw terug komt, begint het weer van voor af aan. De man geeft de aanzet en de vrouw reageert fel en emotioneel. Weglopen, deur dichtgooien, enzovoorts. Ik zeg tegen de man; Ik zie jou en zie wat je doet. Kun je mij uitleggen wat het jou brengt om dit te doen? Hij kijkt mij recht in mijn gezicht aan, eerst fel. Hij probeert het niet te doen, maar ik zie een kleine glimlach om zijn lippen verschijnen. Hij wordt gezien. De vrouw komt terug aan tafel, ook zij wordt gezien in haar emoties. Die mogen er zijn.

Daarna wordt het rustiger en zo goed en zo kwaad als het gaat, komt er een gesprek tot stand.

Onderweg terug in de auto denk ik na over de avond en wat er tussen de man en vrouw afspeelde en wat de kinderen afgelopen maanden al hebben mee gekregen. We zullen als mediators meer met boosheid en agressie te maken gaan krijgen, mede door deze tijd van corona en lockdown waarin wij nu met zijn allen zitten.

Maar we zijn nodig, al is het om even de rust te bewaren. Dat beide partijen worden “gezien”. Dat ze even uit de strijd en boosheid kunnen en weer met elkaar in gesprek gaan. Dat is nodig. Zeker nu.

Neem contact op met Bmiddl.nl

Benieuwd of een mediator van Bmiddl.nl jullie kan helpen? Neem gerust contact met ons op bij vragen over begeleiding tijdens en na de scheiding. Wij zijn bereikbaar op onze mobiele nummers of via 085 1302515. Je kunt ook het onderstaand contactformulier invullen zodat wij contact met jou op kunnen nemen. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Deel dit bericht


  • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
  • Binnen 24 uur nemen we contact
   met je op.
  • Beoordeeld met een 9,3 via
   klantervaringen.nl.
  • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
   wat we voor jullie kunnen betekenen.