Eenzijdige scheiding: wat is het?
Scheiden is vaak al een emotioneel en complex proces. Maar wanneer één van de partners tegenwerkt of de scheiding helemaal niet wil, wordt het traject nog ingewikkelder. Dit wordt ook wel een eenzijdige scheiding genoemd. In deze blog leg ik uit wat een eenzijdige scheiding is, hoe het proces verloopt en wat je kunt doen als jij in deze situatie zit.
Wat is een eenzijdige scheiding?
Bij een eenzijdige scheiding wil slechts één van de partners het huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigen. De andere partner kan tegenwerken vanwege boosheid, verdriet of ontkenning, en weigert soms mee te werken. Dit kan leiden tot een emotioneel en juridisch tijdrovend proces, maar belangrijk om te weten: scheiden is alsnog mogelijk, ook als de ander niet wil.
Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?
Wat zegt de wet over eenzijdig scheiden?
In Nederland kun je altijd een scheiding aanvragen, ook als de andere partner niet wil meewerken. De rechter beoordeelt hierbij of het huwelijk duurzaam ontwricht is. Dat betekent dat de relatie niet meer te redden valt. Dit is de enige juridische grond voor een echtscheiding en hoeft niet door beide partners erkend te worden.
Een scheiding kan op twee manieren worden aangevraagd:
- Gezamenlijk verzoek: beide partners stemmen in met de scheiding.
- Eenzijdig verzoek: slechts één partner wil scheiden en dient dit via een advocaat in bij de rechtbank.
Hoe verloopt een eenzijdige scheiding?
Hieronder lees je stap voor stap hoe het proces van een eenzijdige scheiding eruitziet.
1. Advocaat inschakelen
Een scheidingsverzoek moet altijd via de rechter lopen, en daarbij is een advocaat verplicht. Bij een eenzijdige scheiding zal jouw advocaat een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank.
2. Reactie van de andere partner
De andere partner krijgt zes weken de tijd om schriftelijk verweer in te dienen. Dit kan het proces vertragen, maar voorkomt de scheiding niet.
3. Zitting bij de rechtbank
Als er verweer is ingediend, volgt meestal een zitting waarin beide partijen hun standpunten toelichten. Uiteindelijk beslist de rechter.
4. Uitspraak van de rechter
Wanneer de rechter oordeelt dat er sprake is van duurzame ontwrichting, zal de scheiding worden uitgesproken. In de meeste gevallen gebeurt dit, zelfs als de andere partner tegenwerkt.
5. Inschrijving bij de gemeente
De scheiding is pas officieel nadat deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.
Mediation bij een eenzijdige scheiding
Mediation is niet bedoeld om je partner over te halen om te scheiden, maar om op een respectvolle manier afspraken te maken. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar essentieel als er kinderen betrokken zijn. Tijdens scheidingsbemiddeling begeleidt een mediator jullie in het maken van afspraken over onder andere:
Ook als één van de partners niet wil scheiden, kan mediation helpen om conflicten te beperken en praktische afspraken vast te leggen.
Conclusie
Een eenzijdige scheiding kan een lang en frustrerend proces zijn. Toch kan niemand gedwongen worden om in een huwelijk of geregistreerd partnerschap te blijven. De rechter zal vrijwel altijd besluiten de scheiding door te zetten als er sprake is van duurzame ontwrichting. Wil je juridische strijd voorkomen, zeker als er kinderen in het spel zijn? Overweeg dan mediation om op een zo goed mogelijke manier uit elkaar te gaan.
Overige relevante onderwerpen
- Scheiden met kinderen
- Uit elkaar en de financiën
- Wat is scheiden van tafel en bed?
- Scheiden van een narcist
- Wat kost mediation bij scheiding of uit elkaar gaan?
Geschreven door: Rianne Bekkers