Wat kost mediation bij scheiding of uit elkaar gaan?

19 augustus 2020

Mediation en de kosten bij echtscheiding of uit elkaar gaan. Wat maakt nou dat er over de kosten van een mediator bij scheiding zo weinig te vinden is?

“Er was niet zoveel te vinden op internet over de kosten van mediation bij scheiding. En wat er te vinden was lag soms heel ver uit elkaar. Het werd mij duidelijk toen wij een mediator hadden uitgenodigd voor een gratis kennismakingsgesprek.

Waar moet ik op letten: 6 tips

Voordat ik in deze blog in ga op het gegeven waarom er zo weinig duidelijkheid is over de kosten van een echtscheiding geef ik op voorhand alvast een aantal tips.

 1. Nodig een mediator uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
 2. Geef aan wat jullie belangrijk vinden voor, tijdens en na de mediation.
 3. Vraag om duidelijkheid: wat doet de mediator voor jullie tijdens het hele traject en wat doet de mediator niet.
 4. Zijn er extra kosten of aanvullende voorwaarden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maximeren van het aantal gesprekken, de gespreksduur. Wordt de advocaat, indien nodig, apart in rekening gebracht of zit dit in het tarief?
 5. Spreken jullie een uurtarief af? Vraag duidelijk naar de voorwaarden zoals bijvoorbeeld: wat zijn de uren die besteed worden door de mediator buiten de gesprekstijd om? Denk hierbij aan het opstellen van de stukken en alimentatie berekening(en).
 6. Vraag of er een mogelijkheid is tot een toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand.

Uurtarief of een all-in tarief

Er zijn mediators die bijvoorbeeld werken met een uurtarief of een all-in tarief of een mogelijke variant hierop. Voor beide keuzes zijn er voor- en nadelen te benoemen.

Uurtarief

Een uurtarief kan voordeel bieden als er sprake is van een situatie waarbij er maar een beperkt aantal gesprekken benodigd zijn en als vooraf duidelijk is wat de voorwaarden zijn. Wat een nadeel zou kunnen zijn is dat er zaken niet bespreekbaar worden gemaakt die wel noodzakelijk zijn om tot goede oplossingen te komen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de ene partner snel ter zake wil komen wegens de tijd en dat de andere partner niet verder kan omdat de emotie nog te hoog zit. In dit soort situaties kan een uurtarief dan extra druk op de situatie zetten.

All-in tarief

Bij een all-in tarief zijn er ook voor- en nadelen. Soms wordt er, afhankelijk van het tarief, een beperking van het aantal afspraken of de duur van de gesprekken opgenomen. Een voordeel is dat jullie vooraf weten wat het kost en welke dienstverlening je hiervoor ontvangt. Dat biedt enigszins de ruimte om met een geruster hart de mediation in te gaan.

Tip: vraag ook duidelijk na, bij de mediator, of de kosten voor de advocaat zijn inbegrepen.

Bij Bmiddl.nl zijn deze kosten inbegrepen, maar dat is niet overal even duidelijk. Voorkom vervelende situaties achteraf en vraag ernaar bij de mediator.

Mogelijkheid tot een financiële vergoeding

Om nog meer onduidelijkheid teweeg te brengen is er misschien ook nog een mogelijkheid tot een financiële vergoeding. Wat betekent dit dan? MfN mediators die zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand hebben de mogelijkheid om, onder vooraf gestelde voorwaarden van de Raad van Rechtsbijstand, een toevoeging aan te vragen.

Dit betekent dat de mediator een aanvraag indient en de Raad toetst op basis van het inkomen of er sprake is van toevoeging. Er is mogelijk sprake van een eenmalige eigen bijdrage van € 55 of € 109 en de mediator ontvangt een vergoeding van de Raad voor Rechtsbijstand.

Worden de stukken (verplicht) ingediend bij de Rechtbank dan is er sprake van een ‘korting’ op het griffierecht. Bij de vaststelling van een mogelijke toevoeging wordt er onder andere gekeken naar het inkomen (peiljaar is twee jaar terug). Daarnaast worden er voorwaarden gesteld aan het eventuele vermogen wat er verdeeld wordt na scheiding. Bijvoorbeeld de overwaarde van een huis, bank- en spaarrekeningen etc. Het is dus heel goed mogelijk dat jullie kunnen scheiden voor € 110 in totaal (inclusief advocaatkosten en exclusief griffierecht).

Wat is jullie situatie en wat hebben jullie hierbij nodig?

De mediators van Bmiddl.nl begeleiden de klanten van A tot Z. Hiermee worden jullie volledig ontzorgd tijdens een voor jullie impactvolle periode, de scheiding, wat in veel situaties ook nog de nodige emoties en stress met zich meebrengt. Van ‘A tot Z’ of ‘volledig ontzorgd’ betekent in iedere situatie weer wat anders. Belangrijk hierbij is: wat is jullie situatie en wat hebben jullie hierbij nodig. En wat kan nog meer invloed hebben op de kosten?

Vorm van samenleving

Er zijn stellen die samenleven, met of zonder samenlevingsovereenkomst. Andere stellen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Er bestaan veel verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden: met periodiek verrekenbeding, finaal verrekenbeding, uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen, een gemeenschap van inboedel en nog veel meer. Dan zijn er ook stellen die een geregistreerd partnerschap aan zijn gegaan, al dan niet met partnerschapsvoorwaarden. Is een vaststellingsovereenkomst voldoende of is er een convenant nodig?

Kinderen

Zijn er ook kinderen? Ook als er kinderen zijn, moeten we met verschillende zaken rekening houden. Is er gezamenlijk gezag, zijn de kinderen minderjarig, meerderjarig of zijn er zowel meerderjarige als minderjarige kinderen? Zijn er kinderen uit een eerder huwelijk, kinderen die extra zorg nodig hebben of pleegkinderen? Wellicht is er sprake van een samengesteld gezin. Er zijn dus vele samenstellingen in een gezin met kinderen mogelijk. Indien er sprake is van minderjarige kinderen is een ouderschapsplan verplicht. Is er sprake van een co-ouderschap, een omgangsregeling of hebben jullie wensen die uit elkaar liggen. Willen de kinderen een kind gesprek met de mediator, dat is uiteraard ook mogelijk.

Financiën en alimentatieberekeningen

Vaak ontstaat er onzekerheid over de financiën in de toekomst. Is er sprake van partner- en/of kinderalimentatie of hebben jullie wellicht studerende kinderen? Hoe zit het met het kind gebonden budget en de kinderbijslag? Wellicht wil 1 van de partners afzien van alimentatie, wat zijn dan de mogelijke gevolgen en/of risico’s. Is er een koopwoning of huurwoning, is er sprake van een bedrijf? Hoe zit het met de lijfrentepolis en de investeringen vanuit privégeld in de woning? Misschien zijn er schulden of vermogen, hoe gaan jullie dit samen verdelen of misschien is er geen sprake van verdeling. Hebben jullie wel of geen pensioen opgebouwd? De mediator beschikt over alle informatie om jullie hierin te kunnen begeleiden.

Advocaat en rechtbank noodzakelijk

Is er, nadat alle afspraken met elkaar zijn gemaakt, een advocaat nodig? En moeten de opgestelde stukken zoals een ouderschapsplan en convenant ook naar de Rechtbank? Wie doet dan de inschrijving bij de gemeentelijke basisadministratie? Ook hier geldt dat dit afhankelijk is van de samenlevingsvorm, zijn jullie getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan dan vindt de afwikkeling van de stukken plaats via onze vaste advocaat en gaan alle stukken naar de Rechtbank. Er zijn ook stellen die een samenleving beëindigen waarvan het niet verplicht is om de stukken in te dienen bij de Rechtbank maar die toch de stukken willen laten bekrachtigen wegens bijvoorbeeld de financiën voor de kinderen.

Het gratis kennismakingsgesprek biedt inzicht in de kosten

Ja, dat is fijn, nu heb ik dit artikel gelezen en weet ik nog niks. Dat klopt, wat ik als mediator aan wil geven is dat het heel belangrijk is om je vooraf goed te laten informeren over de kosten en de dienstverlening van een mediator. Wat jullie graag willen, wat er emotioneel, zakelijk en/of juridisch nodig is, hoeveel gesprekken er nodig zijn heeft veelal invloed op de kosten. Onze mediators kunnen jullie, tijdens een gratis kennismakingsgesprek, inzicht geven in wat er nodig is, hoe het proces eruit ziet en wat de kosten zullen zijn. Zij bekijken ook meteen samen met jullie of er sprake is van een toevoeging bij de Raad voor de Rechtsbijstand en vragen die ook aan.

Het gesprek is gratis en kost jullie wellicht een uurtje tijd en energie. En dan weet je ook meteen waar je aan toe bent. Dat geeft jullie rust en duidelijkheid in een veelal onzekere periode.

Een laatste tip: misschien weer een open deur, maar kies de mediator niet alleen op prijs. De duurste mediator is niet per definitie de beste en de goedkoopste mediator is niet per definitie de slechtste.

Ga vooral voor de mediator waar jullie beiden vertrouwen in hebben! Dat is moeilijk, zeker omdat er veel speelt momenteel, maar het is de moeite waard en het kan jullie veel ellende na de scheiding besparen.

Mochten er naar aanleiding van bovenstaande vragen zijn of heb je misschien andere vragen, neem dan contact met ons op.

Bel: 085 1302515Contactformulier invullen

Deel dit bericht


  • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
  • Binnen 24 uur nemen we contact
   met je op.
  • Beoordeeld met een 9,4 via
   klantervaringen.nl.
  • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
   wat we voor jullie kunnen betekenen.