Scheiden van een narcist
Ik wil scheiden, maar mijn partner is een narcist
Een narcist heeft onder meer grote behoefte aan waardering en bewondering, maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken en vertoont kwetsend en manipulatief gedrag. Een relatie met een narcist is niet makkelijk, ervan scheiden ook niet. Het vraagt voor een partner van iemand die narcistisch gedrag vertoont heel wat om de scheiding door te zetten.
Ooit een normaal mens ontmoet?
Wie herinnert zich nog de campagne met de leus: “Ooit een normaal mens ontmoet? En…, beviel het?” Als we ons daarbij realiseren dat volgens officiële cijfers 1 op de 4 mensen in Nederland aan een gedragsstoornis leidt (waarvan niet iedereen daarvoor behandeling hoeft te hebben), dan wordt het nog lastiger om te bepalen wat tot normaal gedrag behoort.
Hoe kan een mediator helpen bij het scheiden van een narcist?
Met in het achterhoofd dat de lijn tussen ‘normaal’ en ‘afwijkend’ gedrag niet zo scherp is, hebben we binnen onze maatschappij wel wat afspraken over wat we in ieder geval tot onacceptabel gedrag rekenen. Bijvoorbeeld agressie, of het nu verbaal of fysiek is, vinden we geen normaal gedrag. Aan de mediationtafel staat jouw mediator dat ook niet toe. De vraag of iets ‘normaal’ of ‘afwijkend’ gedrag is en waar het vandaan komt, is bij mediation niet van belang. De mediator stelt geen diagnose en heeft geen (voor-)oordeel met betrekking tot het getoonde gedrag. Wat wel van belang is, is dat de mediator het gedrag herkent en er op de juiste manier mee weet om te gaan. Zich onpartijdig, onafhankelijk en neutraal inzet. En daarmee wordt het evenwicht tussen jullie hersteld, en kunnen jullie samen de voor jullie beiden beste beslissingen nemen voor na de scheiding, ook als er kinderen bij betrokken zijn.
Willen jullie kennismaken met een van onze mediators, om te kijken of het uit elkaar gaan via mediation ook voor jullie de juiste stap is? Vul dan ons contactformulier in.
Welke signalen wijzen op narcistisch gedrag?
Iemand die veel en graag over zichzelf praat, of graag in het middelpunt van de belangstelling staat, nogal kwistig is met selfies op internet, zo iemand kunnen we niet meteen als een narcist beschouwen. Deze persoon heeft waarschijnlijk een flink ego en eigendunk. Niet altijd leuk, maar niet zo schadelijk als een narcist. De narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een psychische aandoening die samen gaat met gevaarlijk gedrag. Hun ware identiteit zal sommigen duidelijk worden, maar in de ogen van veel anderen zijn het juist erg leuke mensen. Gedreven, ambitieus, gedisciplineerd en charmant.
Hoe ontstaat narcisme? 5 signalen uitgelicht:
Het is niet 100% duidelijk hoe narcisme ontstaat, maar wel wordt gesteld dat deze mensen gebrek aan liefde en steun hebben ontvangen en daardoor een grote behoefte hebben aan het benadrukken van hun eigenwaarde. Er zijn een 5-tal signalen die kunnen duiden op narcisme:
- Ze zijn ervan overtuigd dat ze speciaal en uniek zijn.
- Hebben gebrek aan empathie
- Ze zijn manipulatief
- Kunnen moeilijk relaties onderhouden
- Hun ego is heel belangrijk voor ze.
Tips voor het scheiden van een narcist:
Een scheiding is altijd een emotioneel en stressvol proces, maar het kan nog veel moeilijker worden als jouw partner een narcist is. Ondanks de uitdagingen, is het scheiden van een narcist soms noodzakelijk voor je eigen welzijn en geluk. Daarom vatten we hier alvast enkele tips samen die je kunnen helpen bij dit proces:
- Verzamel bewijs: Narcisten kunnen expert zijn in het manipuleren van situaties en mensen. Het is daarom belangrijk om bewijs te verzamelen van eventuele emotionele of fysieke mishandeling, financiële misbruik, of andere vormen van ongewenst gedrag. Dit zal je helpen sterk te staan in de rechtbank en kan je beschermen tegen eventuele verdere manipulatie.
- Werk met een professionele mediator. Zoals genoemd kan het scheiden van een narcist emotioneel vermoeiend zijn. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken om je te helpen bij het verwerken van emoties, zodat je gedurende het proces sterk in je schoenen blijft staan.
- Verwacht manipulatie: Narcisten zijn meesters in het manipuleren van situaties en mensen. Houd er daarom rekening mee dat ze alles zullen doen om het proces moeilijker te maken en wellicht ook andere betrokkenen zullen manipuleren.
- Blijf gefocust op je eigen welzijn en laat je niet gek maken: Blijf je bezig houden met activiteiten die je gelukkig maken en blijf jezelf en je emoties beschermen.
- Zoals eerder genoemd is narcisme voor anderen niet direct zichtbaar. Probeer daarom niet in het openbaar uit te spreken dat je partner een narcist is. Dit kan eventueel tegen je spreken tijdens een scheiding.
- Voor een narcist kan een scheiding betekenen dat ze gezichtsverlies lijden. Ga er daarom niet vanuit dat de informatie van een narcist de absolute waarheid is.
Hoe reageert een narcist op een scheiding?
Omdat het scheiden voor een narcist kan voelen als gezichtsverlies, is het moeilijk om te bepalen hoe hij/zij al reageren op een scheiding. Zo kan een narcist reageren met boosheid, wat zich kan vertalen in dreigementen. Deze dreigementen spelen in op gevoelige onderwerpen, zoals de kinderen of jouw financiële vrijheid. Zo komt het veelal voor dat een narcist zal dreigen dat je de kinderen nooit meer zult zien of dat je na de scheiding financieel aan de grond genageld zal zitten. Dit is een vorm van emotioneel geweld en kan zich zelfs ontwikkelen tot chantage. Gezien de heftige emoties die narcisten kunnen tonen, komt het ook wel eens voor dat de frustraties van een scheiding zich uiten in fysiek geweld. In het geval van fysiek geweld is het raadzaam om eerst te verhuizen of tijdelijk ergens anders te wonen, gedurende het scheidingsproces.
Benieuwd wat Bmiddl voor jullie in deze situatie kan betekenen?
Neem dan contact op met een van onze mediators, vraag vrijblijvend informatie op via ons contactformulier of bel direct.
Meer lezen over narcisme?
- Narcisme in relaties; loskomen uit het web van een narcistische partner. Auteurs Alice Vlottes en Daan Wienke. ISBN 9789462961234
- Uit de schaduw van narcisme; over-leven met een narcistische partner of ouder. Auteur Marjan de Vries. ISBN 9789024437962
- Narcisme; herken én begrijp de narcisten in je leven. Auteur Nelly de Keye. ISBN 9789022337479
- Ben ik nou gek?; de invloed van de narcistische ouder op kind en partner. Auteur Petra Roelofsen. ISBN 9789462037915
- Het gaslicht effect; verborgen narcisme. Vertaling uit het Engels. Auteur dr. Robin Stern. ISBN 9789020215168