Hoe doe je aangifte in het jaar van de scheiding?
Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee, ook op financieel en fiscaal gebied. Een van de belangrijkste zaken waar je in het jaar van de scheiding mee te maken krijgt, is de belastingaangifte. Hoe doe je dit op de juiste manier en waar moet je op letten?
Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?
-
Kies: gezamenlijke of afzonderlijke aangifte?
In het jaar van de scheiding mag je kiezen of je gezamenlijk aangifte doet of afzonderlijk. Gezamenlijke aangifte kan soms gunstiger zijn, bijvoorbeeld als jullie onderling inkomsten en aftrekposten gunstig kunnen verdelen
-
Verdeling van inkomsten en aftrekposten
Als je samen aangifte doet, kun je zelf bepalen hoe je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdeelt. Denk aan hypotheekrenteaftrek, partneralimentatie en zorgkosten. Maak duidelijke afspraken en controleer goed wat fiscaal het meest voordelig is.
-
Partneralimentatie: ontvangen of betalen?
- Ontvang je partneralimentatie? Dan moet je dit opgeven als belastbaar inkomen.
- Betaal je partneralimentatie? Dan mag je dit aftrekken als ‘betaalde partner alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’.
Kinderalimentatie heeft geen invloed op je belastingaangifte. Dit is niet aftrekbaar en hoeft ook niet als inkomen te worden opgegeven.
-
Eigen woning en hypotheekrenteaftrek
Woonde je samen in een koopwoning? Dan kan de belastingaangifte wat ingewikkelder worden.
- Blijft een van jullie in de woning wonen? Dan moet worden vastgesteld hoe de hypotheekrenteaftrek over dat jaar wordt verdeeld.
- Als de woning nog op beide namen staat, maar één van jullie er woont, kan de ‘scheidingsregeling’ van toepassing zijn. Dit betekent dat de ex-partner die niet meer in de woning woont, zijn of haar deel nog een bepaalde periode als eigen woning mag aanmerken.
-
Verdeling van vermogen
Had je samen een spaarrekening of beleggingen? Dan moeten deze netjes worden verdeeld in de aangifte. Hoe dat gebeurt, hangt af van wat jullie hier samen over hebben afgesproken in het echtscheidingsconvenant.
-
Fiscale gevolgen voor toeslagen
Let op dat een scheiding ook gevolgen heeft voor toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Zodra jullie geen fiscale partners meer zijn, moet je de wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst. Dit voorkomt verrassingen achteraf.
-
Vraag eventueel hulp
Belastingaangifte in het jaar van scheiding kan complex zijn. Wil je zeker weten dat alles goed verloopt en dat je geen aftrekposten of fiscale voordelen misloopt? Overweeg dan om een belastingadviseur of financieel planner in te schakelen.
Een scheiding is al ingewikkeld genoeg. Door je belastingzaken goed te regelen, voorkom je extra stress en financiële tegenvallers. Heb je vragen of wil je begeleiding bij jouw scheiding? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?
Overige relevante onderwerpen
- Scheiden met kinderen
- Uit elkaar en de financiën
- Wat is scheiden van tafel en bed?
- Scheiden van een narcist
- Wat kost mediation bij scheiding of uit elkaar gaan?
Geschreven door: Sander Janssen