Mediator

Is er een omgangsregeling voor de huisdieren nodig?

16 juli 2020

Marja Aslander, mediator bij Bmiddl.nl, vertelt:

Wat ik steeds vaker in mijn gesprekken hoor, is de vraag: “wat doen we met de hond?”

Twee mensen, een man en een vrouw van middelbare leeftijd komen mijn praktijk binnen, precies op de afgesproken tijd. Zij een beetje nerveus en hij groot en stoer vooroplopend. Ze nemen plaats aan tafel en kijken de ruimte rond. Ik bied ze een kopje koffie aan en ze kijken mij ietwat afwachtend aan. Zij begint met praten en vertelt dat ze uit elkaar willen gaan, willen scheiden. De jongste van de drie kinderen woont nog thuis, de andere twee zijn de deur al uit. Ze verwachten van het jongste kind geen ‘gedoe’, maar weten dat er een ouderschapsplan nodig is waar de omgangsregeling en zorgtaken in komen te staan. Daar komen ze beiden wel uit en zij kijkt haar man aan, die knikt instemmend.

Omgangsregeling voor de hond

De vrouw vertelt verder dat ze een koophuis hebben en dat die al te koop staat, daar voorziet ze ook geen probleem. “Nee,” zegt hij, “het gaat om de hond!”. Met de hond weten we ons geen raad. Is daar ook zoiets als een omgangsregeling voor te treffen?

Dit kom ik veel vaker tegen, dat mensen het goed geregeld krijgen met de kinderen en dat de huisdieren een probleem vormen. Dat men eigenlijk niet goed weet wat ze met de huisdieren moeten doen. Laat je de hond meegaan met dezelfde omgangsregeling als de kinderen? Blijft de hond bij de woning, blijft de hond bij haar of bij hem? Zijn de kinderen erg gehecht aan de hond? Allemaal vragen die belangrijk zijn. En verder zijn er allerlei omstandigheden voor de hond zelf te bedenken waarom je iets wel of niet zou besluiten.

Kortom, denk ook goed na over de huisdieren, wat jullie met hen gaan doen na de scheiding.

Hoe is het afgelopen

In mijn bovenstaande voorbeeld zijn de mensen er goed uitgekomen en werd er besloten dat de hond met de man meegaat naar een andere woning. Hij werkt vanuit huis, was gewend om uren met de hond het bos in te gaan en wilde dat graag blijven doen. Zij vond het uiteindelijk ook prima, ze miste de hond nu al maar was blij dat hond veel aandacht zou krijgen, iets wat zij veel minder kon geven omdat ze veel buitenshuis werkt. Ook hebben ze samen afgesproken om bij elkaar op bezoek te gaan, dit vooral om de hond te zien! Deze afspraken zijn goed op papier gezet en laatst kreeg ik een berichtje dat het goed gaat met de kinderen, met de ouders en de hond.

Neem contact op met Bmiddl.nl

Benieuwd of een mediator van Bmiddl.nl iets voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op bij vragen over een omgangsregeling voor huisdieren. Neem telefonisch contact met ons op via 085 1302515 of vul onderstaand contactformulier in. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Deel dit bericht


  • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
  • Binnen 24 uur nemen we contact
   met je op.
  • Beoordeeld met een 9,4 via
   klantervaringen.nl.
  • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
   wat we voor jullie kunnen betekenen.