Beoordeeld met een 9.4 door Klantenvertellen.nl
Mediator Anniek Drenth bij Bmiddl.nl

Scheiden op latere leeftijd

18 april 2025

Echtscheiding is dat iets voor alleen jonge mensen? Zeker niet! Steeds vaker begeleid ik stellen die na tientallen jaren huwelijk besluiten uit elkaar te gaan. Waar ‘voor altijd’ vroeger ook écht betekende tot de dood ons scheidt, denken ook 50- en 60-plussers daar tegenwoordig anders over. Maar waarom kiezen steeds meer ouderen ervoor om hun eigen weg te gaan?

Scheiden op latere leeftijd: een weloverwogen beslissing

Wat me opvalt, is dat ouderen die scheiden vaak al lang met die gedachte rondlopen. Het is geen impulsieve beslissing, maar een proces van jaren. Men is simpelweg uit elkaar gegroeid. Geen drama, geen ruzie, maar een besef: we zijn niet meer wie we vroeger waren. Mensen veranderen, relaties ook. Soms groei je samen, en soms groei je uit elkaar.

Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?

Neem direct contact met ons op

Veranderende tijden: waarom scheiden op latere leeftijd steeds vaker voorkomt

Scheiden is allang geen taboe meer. Vroeger bleef je bij elkaar, of je nou gelukkig was of niet. Scheiden, dat kon gewoonweg niet. Waar een scheiding vroeger een schande was, is dat nu heel anders. Mensen kijken minder naar ‘wat hoort’ en meer naar ‘wat maakt mij gelukkig?’.

Men ziet de jongere generatie als inspiratiebron: zij die niet vasthouden aan het idee van ‘voor altijd’. Ze laten zien dat het oké is om opnieuw te beginnen, ongeacht je leeftijd. Daarnaast is onze levensverwachting veel hoger dan vroeger. Op een bepaalde leeftijd besef je dat je misschien nog twintig of dertig jaar te gaan hebt. En dan kun je jezelf de vraag stellen: wil ik die jaren nog met mijn huidige partner doorbrengen?

Ook speelt de financiële positie van beide partners een rol. Veel vrouwen hebben, net als mannen, naast hun eigen inkomen ook een eigen pensioen en kunnen prima op eigen benen staan. Financiële vrijheid maakt de drempel om te scheiden een stuk lager.

Als de gezamenlijke verplichtingen wegvallen

Veel stellen blijven jarenlang bij elkaar ‘voor de kinderen’. Maar als die eenmaal uitgevlogen zijn en de hypotheek is afbetaald, kijken partners elkaar aan en denken: En nu? Zonder gezamenlijke verantwoordelijkheden blijkt soms dat er niet veel meer over is.

Pensioen: een onverwachte realitycheck?

Mensen kunnen een ideaalbeeld hebben van het leven na pensionering. Samen leuke dingen doen is echter niet voor iedereen weggelegd. Het komt vaak voor dat partners ontdekken dat ze heel verschillende ideeën hebben over hoe ze die tijd willen doorbrengen. De één wil reizen, de ander lekker thuisblijven. De één wil avontuur, de ander rust. Dat kan flink gaan wringen.

De impact van een scheiding op volwassen kinderen

Een scheiding op latere leeftijd is vaak moeilijk te accepteren en te verwerken voor volwassen kinderen. Hoewel beide partners hun keuze al lang hebben gemaakt, blijft het voor de kinderen een lastig proces. Ook al zijn ze allang de deur uit en hebben ze een eigen leven, het gevoel blijft hetzelfde: zij blijven de kinderen, en ouders blijven de ouders. Het idee dat ‘ouders altijd bij elkaar blijven’ zit diep. Een scheiding kan dan ook een grote schok zijn. Soms voelen kinderen zich verscheurd tussen beide ouders, komen ze in een loyaliteitsconflict terecht of hebben ze moeite met het accepteren van de nieuwe situatie.

Dit maakt het scheidingsproces extra complex. Ouders willen hun kinderen niet belasten, maar het is onvermijdelijk dat ook bij hen emoties meespelen.

Een nieuwe start na je 50e of 60e: het is nooit te laat

Scheiden op latere leeftijd betekent niet altijd verdriet. Het kan ook een opluchting zijn – een kans om opnieuw te beginnen. En waarom ook niet? Het is nooit te laat om te kiezen voor een leven dat beter bij je past. De oudere generatie van nu hecht steeds meer waarde aan persoonlijk geluk.

Waarom samenblijven als het niet meer goed voelt? Waarom niet samen kiezen voor een nieuw begin?

Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?

Neem direct contact met ons op

Overige relevante onderwerpen

Geschreven door: Anniek Drenth

Deel dit bericht

    • Binnen 1 week een eerste afspraak.
    • Volledige begeleiding.
    • Alleen ervaren mediators
    • Kwaliteit en maatwerk.