Schenken bij scheiding: wat mag er en wat zijn de regels?

7 april 2021

Als je getrouwd bent of geregistreerd partner bent en je gaat scheiden wil je soms kiezen voor de optie om niet alles precies bij helfte te delen. Dat kan om allerlei redenen zijn, bijvoorbeeld omdat je (ex-)partner een lager inkomen heeft en je wilt deze met wat extra vermogen goed verzorgd laten of omdat je graag wilt dat je (ex-)partner en de kinderen in jullie huis kunnen blijven wonen. Het kan ook zijn dat je je kinderen al wat eigen vermogen wilt geven. Wat mag er? Wat kan er? En waar moet je om denken?

Benieuwd of een mediator van Bmiddl.nl jullie kan helpen? Neem gerust contact met ons op bij vragen over schenken bij scheiding.

Neem direct contact met ons op

Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken aan je kinderen kan jaarlijks. Met kinderen worden ook pleegkinderen en stiefkinderen bedoeld. In 2021 kan dit tot een bedrag van € 6.604. Dit wordt ook wel de jaarlijkse vrijstelling genoemd. Eenmalig kun je een hoger bedrag belastingvrij schenken aan je kind(eren). Belangrijk daarbij is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is, de verjaardagen tellen nog mee. In de hoogte van de schenking zijn nog stappen te onderscheiden. Een vrij te besteden bedrag mag in 2021 eenmalig worden geschonken tot € 26.881. Is het doel van de schenking een dure studie mag dit eenmalig tot een bedrag van € 55.996. En als het doel de aanschaf van een woning is mag het zelfs een bedrag zijn van € 105.302.

De belastingvrije schenking van € 105.302, de zogenaamde “Jubelton”, mag door iedereen belastingvrij geschonken worden aan iemand die tussen de 18 en 40 jaar is. Dus ook aan je toekomstige ex-partner als deze aan de leeftijdseis voldoet.

Voor meer informatie over de schenkingsvrijstellingen, kijk op de website van de Belastingdienst:

Lees meer over schenkingsvrijstellingen

Extra schenken

Hoe kun je daarnaast nog schenken? Normaal gesproken wordt 30% schenkbelasting in rekening gebracht tot een bedrag van € 128.750. Voor alles daarboven wordt 40% berekend. In sommige gevallen is dit minder. Je partner en kinderen betalen in 2021 over een bedrag van maximaal € 128.750 10% schenkbelasting, je kleinkinderen 18%. Vanaf € 128.751 betalen zij respectievelijk 20% en 36%. Het vrijgestelde bedrag zoals hierboven al genoemd, wordt hier dan wel eerst vanaf getrokken, dus over dat eerste deel hoeft je geen belasting te betalen.

Voor een overzicht van alle percentages van schenkbelasting kijk op onderstaande pagina:

Lees meer over schenkbelasting

Let wel: bovenstaande bedragen zijn eenmalig verhoogd in 2021 in verband met de Coronacrisis. Het is nog onduidelijk of de bedragen in 2022 weer gaan veranderen.

Ben je van plan om te schenken, laat je altijd goed adviseren door bijvoorbeeld een belastingadviseur, accountant of een fiscalist. Voorkom vervelende verrassingen achteraf bijvoorbeeld in de vorm van een aanslag van de belasting!

Neem contact op met Bmiddl.nl

Benieuwd of een mediator van Bmiddl.nl jullie kan helpen? Neem gerust contact met ons op bij vragen over schenken bij scheiding. Wij zijn bereikbaar op onze mobiele nummers of via 085 1302515. Je kunt ook het onderstaand contactformulier invullen zodat wij contact met jou op kunnen nemen. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Deel dit bericht


  • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
  • Binnen 24 uur nemen we contact
   met je op.
  • Beoordeeld met een 9,4 via
   klantervaringen.nl.
  • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
   wat we voor jullie kunnen betekenen.