Waarom zou je kiezen voor een geregistreerd mediator?

22 juni 2020

Wanneer de beslissing is genomen om uit elkaar te gaan, dan komt er veel op je af. Naast het verwerken van de beslissing om te gaan scheiden, moeten in deze periode ook afspraken gemaakt worden voor de toekomst. Voor hulp bij die afspraken zit je bij een mediator goed, maar het vinden van een goede mediator blijkt soms nog niet zo makkelijk.

In Nederland is er een onafhankelijk en erkend kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland: het MfN-register. Erkend door de Raad voor rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. En dit is niet zomaar. MfN-registermediators handelen met een zeer hoge kwaliteitsstandaard.

Opleiding tot mediator

Er zijn in Nederland 30 opleidingsinstituten die het kwaliteitskeurmerk dragen van het MfN-register. De opleiding begint bij een basisopleiding waarbij je wordt opgeleid tot algemeen mediator en niet tot een gespecialiseerde mediator. Er wordt veel aandacht besteed aan specifieke onderwerpen, zoals de kennis en vaardigheden die horen bij het vak. Er wordt ook gekeken naar hoe je je eigen stijl ontwikkelt en de manier waarop je inhoud geeft aan mediation, maar ook hoe je een omgeving creëert waarin de client zich veilig en centraal voelt. Het is een intensieve opleiding die zorgt dat je klaar bent voor de praktijk.

Specialisatie mediator

Na de basisopleiding mediation volgt er nog de specialisatie familiemediation. Dit is een opleiding in het professioneel begeleiden van gezins- en familieleden bij het oplossen van hun onderlinge problemen. Deze opleiding gaat veel dieper in op bijvoorbeeld psychologische, sociale en fysieke factoren van een familiekwestie, bij zowel volwassenen als kinderen. De stof gaat over:

  • de verschillende samenlevingsvormen;
  • wettelijke regelingen omtrent ouderschap;
  • vermogensafwikkeling;
  • alimentatieberekeningen;
  • het opstellen van een convenant of een ouderschapsplan;
  • basiskennis van het erfrecht;
  • de gevolgen van nieuw samengestelde gezinnen.

Erg belangrijk is de kennis op het gebied van juridische en fiscale gevolgen van beslissingen die genomen worden. Alle belangrijke theorie wordt behandeld op psychologisch, juridisch en financieel gebied.

Kwaliteitseisen MfN Registermediator

Na het volgen van de opleiding en het slagen voor het theoretisch examen en het behalen van het assessment kan de mediator zich pas in laten schrijven in het MfN-register. Een MfN-register mediator leert echter een leven lang door. Mediation is afhankelijk van de actuele ontwikkelingen. Daarom is het van groot belang dat mediators hun kennis en vaardigheden op peil blijven houden. Dit wordt gewaarborgd door het PE-reglement. PE staat voor Permanente Educatie. De MfN-register mediator moet ieder jaar PE-punten halen om het predicaat MfN-register mediator te mogen dragen.

Al onze mediators zijn MfN-gekwalificeerd

Bij het zoeken naar een gekwalificeerde mediator weet u zeker dat met een MfN-register mediator de juiste kennis in huis wordt gehaald. De kennis is up to date en er wordt ook zeker persoonlijk gekeken of de beslissingen die gemaakt zijn financieel haalbaar zijn. Maar niet alleen wordt er volgens de regels gewerkt, ook wordt er gekeken vanuit het hart en de aandacht ligt volledig bij het proces en de cliënten.

Deel dit bericht






    • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
    • Binnen 24 uur nemen we contact
      met je op.
    • Beoordeeld met een 9,3 via
      klantervaringen.nl.
    • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
      wat we voor jullie kunnen betekenen.