Het kennismakingsgesprek

28 april 2020

Waar is een kennismakingsgesprek voor bedoeld?

Het kennismakingsgesprek is letterlijk bedoeld voor het kennismaken met de mediator. Jullie gaan uit elkaar en zijn op zoek naar een mediator. Maar hoe zoek je nu een goede mediator uit en waarop baseren jullie de keuze voor een mediator? Wat zijn de verwachtingen en waar moet je op letten? Allemaal vragen die wellicht wel of niet bij je opkomen. De een kiest een mediator omdat een vriend of vriendin de mediator heeft aanbevolen, de ander kiest een mediator op basis van een telefoongesprek.

Het is wellicht een open deur in trappen maar nodig een mediator in ieder geval uit voor een kennismakingsgesprek. Zo kunnen jullie zelf bepalen of je vertrouwen hebt in de mediator en kunnen jullie vragen stellen en zelf aangeven wat jullie belangrijk vinden in het proces. Het is namelijk jullie scheiding.

“Tijdens het kennismakingsgesprek werd mij duidelijk welke stappen er genomen moesten worden, hoe lang het ongeveer zou duren en wat de kosten zouden worden. Dat gaf ons rust.”

Wat wordt er besproken tijdens een kennismakingsgesprek?

Als eerste neemt onze mediator, tijdens een kennismakingsgesprek, de tijd voor jullie verhaal. Op hoofdlijnen lijkt iedere scheiding hetzelfde maar in de praktijk zeker niet. Iedere scheiding is anders, ieder persoon benadert een scheiding vanuit haar/zijn eigen beleving. Het kan zijn dat er 1 is die de knoop heeft doorgehakt en de melding voor de ander als donderslag bij heldere hemel komt. Het kan zijn dat jullie gezamenlijk het besluit hebben genomen. Wellicht zit de ene partner er emotioneel in en benadert de ander de scheiding alleen als zakelijke afhandeling. Er zijn talloze aanleidingen voor een scheiding en hoe de scheiding wordt ervaren is voor iedereen uniek.

Ten tweede is het van belang om te weten wat jullie belangrijk vinden tijdens het proces en wat zijn bijvoorbeeld de verwachtingen ten aanzien van de mediator. Wat is de situatie? Zijn er kinderen? Wat is de huidige en toekomstige woonsituatie? Zijn er vooraf zaken waarvan jullie willen dat wij er rekening mee houden bijvoorbeeld?

Vervolgens neemt de mediator jullie stap voor stap mee hoe een dergelijk proces eruitziet. Waar gaan we beginnen en wat komt er allemaal bij kijken. Wat zijn de te nemen stappen en wat is daarvoor nodig.

  • We leggen helder en duidelijk uit welke mogelijkheden er zijn
  • We geven aan hoe lang het naar verwachting zal duren en hoe het proces nadien zal verlopen, als de stukken getekend zijn
  • En niet geheel onbelangrijk wat de kosten van de scheiding zullen zijn

Is er bijvoorbeeld recht op een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand dan leggen wij uit wat de voorwaarden zijn en zullen deze voor jullie aanvragen als jullie hier recht op hebben.

“Het kennismakingsgesprek heeft mij het vertrouwen gegeven dat wij onze scheiding konden regelen zoals wij dat zelf graag wilden.”

Waarom is een kennismakingsgesprek kosteloos en vrijblijvend?

Voor jullie is het belangrijk om kennis te maken met de persoon die jullie mogelijk gaat begeleiden tijdens misschien wel 1 van de meest onzekere periodes in jullie leven. Dan is het prettig dat jullie de mediator persoonlijk ontmoeten en hem of haar aan kunnen geven wat jullie belangrijk vinden. En daarnaast de vragen kunnen stellen die van belang zijn om een keuze te kunnen maken.

De mediator aan de andere kant zal ook moeten beoordelen of het proces wel geschikt is voor mediation bijvoorbeeld. Omdat deze gesprekken oriënterend van aard zijn en de keuze voor een mediator mede afhangt van hoe het gesprek wordt ervaren door jullie, worden hier uiteraard geen kosten voor gerekend en zitten jullie na het gesprek nergens aan vast. Dan kunnen jullie met een gerust hart een mediator uitnodigen voor een gesprek zonder dat je er meteen aan vast zit!

Moet ik al gegevens klaar leggen voor het kennismakingsgesprek?

Nee, dat is nog niet nodig. Pas als jullie vertrouwen hebben in de mediator die bij jullie aan tafel zit en jullie samen hebben besloten de scheiding via onze mediator in gang te gaan zetten volgt de volgende stap. Het is belangrijk dat er zorgvuldig met jullie persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Aan de hand van een eenvoudige lijst kunnen wij aangeven welke gegevens wij nodig hebben voor de vervolgafspraak.

De keuze voor de mediator is gemaakt, wat zijn de vervolgstappen?

Zodra jullie een keuze hebben kunnen maken welke mediator jullie gaat begeleiden tijdens jullie scheidingsproces, maakt de mediator vervolgafspraken met jullie. Hoe dat er uit ziet vertel ik jullie de volgende keer. Zo krijgen en/of behouden jullie grip op jullie eigen scheiding, dat geeft rust en stukje bij beetje meer zekerheid in deze voor jullie onzekere tijden.

Neem contact op met Bmiddl.nl

Benieuwd of de mediator van Bmiddl.nl iets voor jullie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op! Ontdek in welke regio’s onze mediators werkzaam zijn, zoals Zwolle, Nijmegen, Groningen en Assen.

Nog vragen over het kennismakingsgesprek? Neem telefonisch contact met ons op via 085 1302515 of vul het contactformulier in. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Deel dit bericht






    • We hebben geen wachtlijst: binnen 1 week met elkaar aan tafel.
    • Binnen 24 uur nemen we contact
      met je op.
    • Beoordeeld met een 9,5 via
      klantervaringen.nl.
    • Vertel ons jullie situatie en we bekijken samen
      wat we voor jullie kunnen betekenen.